Welke week is het?

Het is week 22

Veel gestelde vragen over weeknummers

We krijgen geregeld vragen over het gebruik en het doel van weeknummers. De meest voorkomende vragen hebben hieronder beantwoord. Stuur ons een bericht als je je antwoord niet kan vinden.

Welke week is het?

Welke week is het nu?

De hoeveelste week is het?

Een simpel antwoord; het is nu week 22


Hoeveel weken in een jaar - 52 of 53

Hoeveel weken heeft 2016? 2016 heeft 52 weken. Het aantal weken in een jaar is afhankelijk van verschillende factoren. De hoeveelheid weken in een jaar heeft kan verschillen. Veel bedrijven gebruiken standaard 52 weken. Maar dat is niet altijd correct. Wij krijgen daartoe ook veel vragen van Excel gebruikers die opeens week 53 zien staan. Voor veel mensen is dit een verrassing…. Week 53.... ja tuurlijk, een jaar heeft altijd 52 weken! Nou niet dus er zijn hiervoor internationale regels. Week 53 bestaat en beïnvloed hoeveel weken er in een jaar zitten. Gelukkig blijft het daarbij. Het zijn dus altijd 52 weken en soms 53 weken in een jaar. Hieronder de uitleg wanneer komt week 53 voor.

52,177457 weken in een jaar

Officeel heeft een jaar 52,177457 weken. Maar omdat wel afspraken hebben gemaakt om verwarringen te voorkomen, kom 52,177457 weken nooit tegen. Toch geen bijvoorbeeld Google aan dat 1 jaar = 52,177457 weken is. Maar goed Google is natuurlijk ook gewoon een robot en houdt zich niet aan de afspraken die wij met elkaar hebben gemaakt.


Week 53? bestaat die? Ja!

Er is altijd veel verwarrinng over week 53 of week 1. Ja, week 53 bestaat, maar niet elk jaar. Wanneer is het nou wat? Om fouten in agenda's te verkomen zijn er regels afgesproken. De regels zijn alsvolgt; De eerste week van het jaar is de week die tenmiste 4 dagen in het nieuwe jaar heeft. Minder dat 4? Dan hebben we te maken met week 53.

Hoe vaak komt week 53 voor?

in 2015, 2020, 2026, 2032, 2037, 2043, 2048 en 2054


Begint de week op maandag of zondag?

In Europa begint de week op maandag. In andere landen buiten Europa kan het zijn dat de week op zondag begint. Amerika is een van die landen. Het is dus altijd aan te raden om even overleg te plegen met de collega's aan de andere kant wanneer week 22 begint. Dit voorkomt vreemde verschillen in rapporates ect.


Weeknummers 2016

Een overzicht van alle weeknummers van 2016 wordt nog aan deze website toegevoegd. Mocht je het nu al willen weten kan je de rekentool gebruiken op de homepage. Weeknummers berekenen. De Weeknummers van 2016 en 2017 zijn nu ook beschikbaar als Excel download!


Weeknummers in Excel

Weeknummers zijn vrij eenvoudig te achterhalen met Excel. Mede omdat Microsoft er een standaard functie van heeft gemaakt. Met de functie '=WEEKNUMMER()' wordt het weeknummer van een betreffende waarde achterhaald. Je kan er verschillende trucjes mee uithalen. Zoals:

Weeknummer van vandaag

Voer in de cel het volgende in =WEEKNUMMER(VANDAAG())

Weeknummer van gegeven datum

Voer in een cel bijvoorbeeld het volgende in =WEEKNUMMER(1-1-2015). Het resultaat is 1. Omdat 1 januari 2015 in week 1 viel.

Uiteraard kan je het ook met een cel verwijzig doen. Dan komt het er als volgt uit te zien. =WEEKNUMMER(A1). Waar A1 de waarde 1-1-2015 heeft.

Weeknummers in Engels versie van Excel

Omdat Excel in dit geval het 'Amerikaanse' systeem van tellen gebruikt, begint de week op de zondag. Wat in Nederland grote problemen kan geven met rapportages ect. Om dit te vermijden zet je in de =WEEKNUM() functie een toevoeging. Namelijk '=WEEKNUM(A1,21)'. 21 staat voor de waarde 'Week begins on Monday' en is een [return_type] die aan de fucntie toe kan worden gevoegd. Je kan er ook voor kiezen om de week op woensdag te laten beginnen als je wilt, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat iemand dat wilt. Maar het kan wel als je 13 ipv 21 toevoegt ;)


Weeknummers Outlook

Ga naar bestand -> Opties -> Agenda -> Opties weergeven -> Vinkje 'weeknummers weergeven in de maandweergave ...' aanklikken en opslaan.


Weeknummers toevoegen Iphone kalender


.....